Thursday, December 30, 2010

Kekna Saya Tertarik

Hihi. Bila tengok post yang lama teringin nak main game ni.




What's your name: Alisya



A four letter word: Auto



A boy's name: Azim



A girl's name: Aisyah



An occupation: Accountant



A colour: Apple green



Something you"ll wear: Apron



A food: Apam



A place: Australia




Reason for being late: Audi kencing kat atas beg sekolah



Something you'd shout: Aaarrgghhh ada katak!



A movie title: Aku tak bodoh



Something you drink : Apple juice



A musical group : Avenged Sevenfold



An animal : Arnab



A street name : Adang (Jalan Adang)



A type of car : Alza



Title of a song : Automatic


Something you found in a bathroom: Air paip -___-''


Hahahaha!!!!



Monday, December 27, 2010

Hari ini birthday mama.

Hari ni hari yang paling istimewa dalam tahun ni bagi Mama. Tanggal 28 December 2010. Birthday Mama adalah birthday yang paling special dan paling bisik-bisik 'bapis mana hadiah cepat lah sini jangan bagi dulu'. Lol. Kalau masa birthday Mama, kitorang plan je mesti mama tau. Tapi kalau keknis atau kekna yang plan, tak kecoh macam kitorang cakap depan-depan orang. Tahun ni kitorang semua last minute (kecuali Alisya -.-) so kitorang plan buat wish kat Mama melalui blog. Tak buat kad sebab save environment konon gila padahal selalu guna kertas lukis cartoon salah sikit terus buang -_- Selalu bila birthday Mama kitorang buat card je takde hadiah pun. Tapi birthday Mama selalu kitorang macam bersedia gila. Tapi tak pernah buat surprise. Kalo keknis plan slalu best dan suprising gila. Tahun lepas pun camtu. keknis plan pastu kitorang tukang sign card je lol.


Hafiiz: Happy Birthday Mama! Semoga panjang umur dan diberkati. Hehe :p Tahun ni sangat last minute Alisya je ingat pastu dia bagitahu dalam kereta. Hadiah? Adalah...Tapi tak beli lagi :P Birthday Mama kalau nak beli hadiah kena harapkan daddy atau kekna drive je kalau tak homemade lah kann huhu. Mama, smile always, be happy, I love you mum >



Alisya: Happy Birthday Mama! (Pilih warna coklat sebab warna favourite mama)Lawl. Semoga panjang umur, murah rezeki, banyak tempahan kek, diberkati ALLAH S.W.T. Hope this is the best day for mama and hope you will remember this day forever. I luv u so much. 1 Mum 2 love 3 wishes 4 you. I love you. I love you. I love you. You.




Khairi: Happy Birthday Mama!!!Semoga panjang umur, murah rezeki. I love you so much!!!!Teruskan menjadi ibu dan home maker yang amat terpaling superb sekali di dunia!!!I love you!!!



Imran :



Pernakah kau menemui seseorang yang sanggup mengadai nyawanya hanya untuk kau?seseorang yang sanggup menghabiskan masanya hanya untuk kau?seseorang yang sanggup menyakiti dirinya hanya untuk menyelamatkan kau?seseorang yang sanggup bekerja keras hanya untuk kepentingan kau?seseorang yang sanggup menyusahkan dirinya hanya untuk kehidupan kau?seseorang yang sanggup menanggung keperitan hanya untuk lihat kau gembira? seseorang yang sanggup mempertahankan kau walaupun kau hanya disakiti melalui kata-kata?seseorang yang sanggup melalui segala cabaran hanya untuk kemahuan kau?seseorang yang tidak akan jemu dengan diri kau?seseorang yang begitu sayangkan kau sepenuh hatinya?
ITULAH IBU!


Im nak wish happy birthday yang ke 44 dan smoga mama lebih panjang umor dan dimurahkan rezeki.And sori kalau Im pernah menyakiti hati mama,melawan cakap mama,meninggikan suara dgn mama,x buat ape yang mama suruh.
Luahan hati Im.

Saturday, December 25, 2010

Donuts with Glaze Recipe.


wushhh name tajuk post nak gempak ajer!lolz.


Tapi betul larh post nie memang post


Chef Imran's Cooking Corner
pastikan anda mencuba semua resepi yang anda belajar(mood kecoh)


Hari nie Im nak tunjuk korang camne nak buat 'Fluffy Donuts with Glaze' dengan penuh terperinci.Post nie memang sangat terperinci,khas untuk orang2 yang hanya akan masak bile...



1-terpaksa masak kerana dipaksa(adik,ibu,nenek,suami,mak mentua.lol)-

or

2-masak benda yang hanya boleh dimakan perut tak rela lidah merasa.lol-

or

3-pergi ke dapur hanya untuk minum air,basuh pinggan selepas makan-

or

4-hanya tahu masak air,nasi,telur-

or

5-Tak pernah nak try 'baking' hanya pandai 'cooking'-



Jika anda tersenarai dalam salah satu perkara dalam list di atas,anda patut belajar memasak dari blog ini!

Since ni post pertama Chef Imran's Cooking Corner.Im patut ceritakan sejarah memasak Im.Dulu,kalau nak masak kat dapur mesti mama x bagi sebab die kata nanti 'KECAH'.so Im hanya akan masak apabila dapur tengah 'KECAH' so xde sebab mama nak kata Im yang kecahkan dapur sebab memang dah kecah. OH BARU KEKNIS TAU TRICK IM!!! (Ok bye, saje sibuk kat draft blog adik).

Lama-lama Im pandai(bajet giler budak nih)ok BOLEH memasak.

Sekarang campak jer resepi basic kat Im mesti Im boleh buat 46.8% lebih sedap(xtra bajet)


OK ENOUGH!



Ni resepi yang korang tunggu sangat tuh!


Donuts with Glaze Recipe

The Donut.

Ingredients :-


1. 6cups of Flour(wheat/bread)
-tepung ikut korang larh kalau korang nak donut macam roti,pakai bread flour-

2. 6tablespoons of sugar

3. 6tablespoons of powdered milk

4. 6tablespoons of shortenings
-lemak sayuran larh-

5. 1teaspoon of salt

6. 2packets of dry active yeast(11oz. each)

7. 400ml of warm water


Methods :-


1. Stir the warm water with the yeast.(add a little flour and sugar while stiring).set aside.

2. Mix together flour,sugar,powdered milk and shortenings in a big bowl.

3. Wait until the yeast mixture turns bubbly.Then add them to the flour mixture.

4. Mix the mixture(using either hand or mixer) until it represents dough.

5. Knead the dough for 10minutes(the longer the softer the dough will be)

6. Rest the dough in another floured bowl(so it won't stick) and cover the mouth of the bowl with damp cloth.Wait until the dough rise double from previous size.

7. Then,shape the dough(either using hand or donut cutter) into donut shape.

8. Fry the donut in medium heat oil until it turns golden.


The Glaze.

Ingredients :-

1. 4cups of sugar(castor/course)

2. 2cups of milk(condensed or whipping cream milk)

3. 1teaspoon of vanila esssence

4. 1tablespoon of salted butter


Methods :

1. heat the milk and the vanila essence in a pan(medium heat).

2. add in sugar when the mixture starts to boil.stir well.

3. then,add the butter.stir slowly.

4. keep heating until it turns quite dense.

5. Lastly,dip the donut(one by one) and put it in a rack.wait for the glaze to harden.

6. ENJOY!





Ok tak Im bagi resepi?Kalau ada masa silalah cuba resepi mudah lagi cepat ini!(bahasa nerd)seriously korang kene cuba resepi ni sebab hasilnya sangat memuaskan.

OH LAGI SATU!kenapa Im kata nak bagi resepi yang terperinci sebab benda camni selalu berlaku!









lol!

Knock knock!

Tergelak-gelak tadi dalam kereta masa main game 'Knock knock jokes'. Sebab lepas main Alisya cerita pasal semalam, dia main dengan Mama, tapi sekali je, masa tu mama tengah makeup dalam kereta.



Alisya: Knock knock!


Mama: .....


Alisya: Mama, cakap Who's there?


Mama: Who's there?


Alisya: ALISYA!


Mama: Knock knock!


Alisya: *giggle* Cakap, Alisya who?


Mama: Dah la dah la.




Bila Alisya cerita benda tu, takleh stop gelak. Mama cute sangat.

Tuesday, December 14, 2010

Rindu Semua

Wah! Bestnya cuti sekolah. Ada mengaji lagi best. Sebab terasa bila baca semakin cepat jelas. Ustaz datang pukul lima sampai pukul tujuh (dah lama tak tulis nombor in words) Oklah tu. Tapi yang boringnya adalah........MiuMiu hilannnggg!!! Dan rindu pula kengkawan yang sedang menanti di sekolah tahun depan. Lagi-lagi bila hari ini termimipi pasal mereka. Mimpi tu pulak menunjukkan kengkawan semua jadi baik konon. Padahal......Entahlah. Rindu cikgu jugak. Tapi yang geramnya bila hari sekolah taknak sekolah. Haih. Tapi best jugak cuti sekolah ni ada Arissa. Boleh main "Sape Jerit Paling Kuat". Cuti sekolah selalu dengan Arissa. Contohnya...




Bergumbira di medan percutian.




Merindui MiuMiu (Tu yang preview balik gamba ni)





Best! Cuti sekolah ini juga Alisya pergi record suara. Atau nak pendekkan Alisya pergi kerja.Best! Sebab kena buat suara yang chomel.

Oklah takde ape-ape lagi nak beritahu. Oh ada lagi nak beritahu pasal Arissa. Dia dah boleh baca iqra'2. Perkataan pertama iaitu TaTa. Bye2 Tata !

Monday, December 13, 2010

HOMESICK!

Cuti ni kitorang rasa sekejap sangat. Alisya kata mungkin sebab ada mengaji kot. Baim kata sebab tak pergi bercuti. Hafiiz pulak kata sebab dah nak masuk sekolah baru! Tingkatan 1, tak sabar gila. Tengah tunggu result asrama. Lagi dua hari! Kalau dapat, masuk asrama SBPI Gombak. Banyak dengar cerita pasal asrama dari abang-abang, sepupu-sepupu dan banyak lagi. Macam best (kot). Sebab boleh buat benda sendiri macam basuh baju, kemas katil, dll. Kalau Hafiiz ngan Alisya dulu tak tau nak main apa, mesti main rumah-rumah sebab suka buat kerja sendiri (kot). -__- pastu boleh buat kawan-kawan baru dan........Best. Kalau tak dapat, masuk V.I. macam Baim then apply asrama. Heheh nanti boleh Crash in bilik Baim pastu curi makanan. Ngeh ngeh. Main-main je. Tapi mesti first-first homesick nangis-nangis wajib call mama hari-hari oh. Abang pun masa baru masuk 2bulan call mama nangis everyday (boo abang boo). Lepas tu dah setahun dah taknak balik rumah dah.Whoosh whoosh sombong. Baim pun sama. Lepas ni saya. Baiklah.