Saturday, January 24, 2009

MALAYSIA AIS KIRIM

Kitorang sekarang dah buat bisnes jual Ais Krim Malaysia dekat sekolah sementara nak tunggu Alisya balik sekolah. Kitorang bukak pintu kereta Naza lepas tu jual. Ni baru first time Hafiiz menjual. Dulu Abang Im dengan Kakak Hanis pernah jual dadih kat sekolah jugak masa bulan Ramadhan.

Masa kitorang beli plastik ais krim tu dia tulis MALAYSIA AIS KIRIM.


Satu ais krim tu 70 sen tapi sedaap. Ada banyak sangat perisa. Ada Sweet Corn , Choco Milo , Bandung , Asam Boi , Roseberry , Apple Mapple and Blue Soda. Semua ais krim manis dan segar. Imran yang buat poster ni .
Nak beli tak??

Tiba-Tiba Mann:Monster Jambu sekarang dah kurus sebab kitorang dah lama tak feed dia dengan updates.

20 comments:

Liana Ezzana said...

eyh..me n abg hery pon penah jual dadih kat skolah u all tau..jgn dilupain..

perisa asam boi paling best sejak zaman berzaman

MamaTiaMia said...

hmmm..mesti sedap malaysia ais kirim ni ..adik2 rajin semua keep the the business and your enterpreneurial skills..my twins sure suka punya:)

Hanis Zalikha said...

eleh kakak liana jual berapa hari je. i jual sebulan tahu. bulan puasa tahu. eh eh apa ini bangga diri. good luck korang! do your best! jerit eskrem eskrem murah murah murah mari mari sebanyak yang boleh. cantik poster. pandai dah.

Owners of Monster Jambu said...

MMMMMMM........SEDAPNYA SSSSSLLLUUUURRRRPPPP!!!!!!!!!! ALISYA PON NAK BELILAH.HEHEHEHEHE!!!!!!!!


LOVE ALISYA,

Owners of Monster Jambu said...

MMMMMMM........SEDAPNYA SSSSSLLLUUUURRRRPPPP!!!!!!!!!! ALISYA PON NAK BELILAH.HEHEHEHEHE!!!!!!!!


LOVE ALISYA,

NIMI♥ Co. said...

tu r cun r poster tu..

Owners of Monster Jambu said...

Liana Ezzana : Oh ye ke.. lupelah!



MamaTiaMia : Ok. Thanks.



Hanis Zalikha : a'ah. Ingat lagi ada satu customer nama dia Aniq. Dia punyer dadih terjatuh pastu Akak Hanis gantikan yang baru.




Owners of Monster Jambu : Ye lah tu beli. Nape alisya tulis LOVE ALISYA lepas tu ade ','?




NIMI♥ Co. : Memanglah Abang Imran pandai melukis macam Kakak Hanis.


Love Hafiiz.

Alymia Nelyza said...

wah! lama tak makan aiskrim malaysia!

asam boi the best!!

Tashie said...

ooooh , yummy :D i wanna try one i wanna try one ! tgk la my blog , bru je edit and update bru (: kirim salam kat aunty syina and uncle zainal take care you all BD

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

ya! ya! asam boiii!!

Hanis Zalikha said...

RINDU KORANG CEPAT LAH UPDATE LAGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Ohimesama said...

korang sangat comel!!!

NIMI♥ Co. said...

ade award tuk monster ni

Ims Imahtul said...

cute gila poster!
and rindu aiskrim malaysia!refreshing :)

Tchaicocksky said...

Er... "Indons" are dirty?

That's the only thing I got out of this post :(

zainalalieff said...

mahalnya 70sen! ni jual bila ni? kat mane jual?

**ceh! sebok nak tau =P

Owners of Monster Jambu said...

70sen mahal? banyak je budak beli banyak sampai cair dalam poket.Dia beli siap-siap sebab sekejap je aiskrim kitorang dah habis.ada tu beli 10 belanja kawan-kawan.

NaniRostam said...

Tak pa anak-anak mama. Mesti kuat semangat berniaga. Jangan lemah atau malu tak bertempat. Nabi Muhammmad s.a.w pun berniaga. Mana tahu dengan izin Allah kecik-kecik jual aiskrim, dah besar nanti jadi jutawan.

Kalau orang kata 6 70 sen itu mahal sebab mereka susah nak terima harga ais krim malaysia macam tu. Apalah nilai 6 70 sen zaman sekarang. Mama tengok budak-budak darjah satu yang mama bawa tu, dalam dompet mereka ada berbelas-belas ringgit. Kawan-kawan Im pun ramai yg pergi sekolah bawa rm50.

Kalau hari raya budak-budak sekarangpun tak kan sudi terima duit raya 6 70 sen tu. Kalau dapat pun ia campak merata-rata. Bawa pergi supermarket pun tak kan dapat apa2.

Kalau mereka kata mahal, suruhlah emak mereka buat sendiri untuk mereka. Lagipun mama rasa tak kan sempat Im nak jawab pertanyaan mereka aiskrim pun dah habis.

Aiskrim malaysia ni macam mana kita buat sedap pun orang akan ingat mesti kena jual murah-murah. Walaupun rasa dia lebih kurang macam baskin robbin. Kalau harga 6 70 sen aiskrim malaysia, satu malaysia heboh tak boleh terima. Tapi kalau baskin robbin, seratus kali naik hargapun, orang bangga bila membelinya.


Sebenarnya aiskrim malaysia mama buat tu, patut dengan harga rm1 sebab bahan-bahan yang digunakan bukannya murah. Milo, coklat,susu, coffeemate,yougurt, bes buah-buahan dan gula asli tu bukannya murah. Tetapi dari mula dah tahu apa reaksi orang kalau harga ais krim malaysia macam tu.


Tapi apa yang paling penting anak-anak mama terus belajar bagaimana berniaga.

cik kedondong said...

ais krim ni jual kat mane?
cm best je

nak gak testing
kalo area sha alm nk gi bli ah

riri said...

hi monster jambu,

akak sokong apa mama korang cakap. 70sen dah takda nilai sangat harini.

dapat duit raya seringgit pun budak-budak dah mengomel;)

jadi teruskan jual aiskrim mama ok. im sure it is so delicioussssss!