Wednesday, November 3, 2010

Diulit Riang,Disalut Hiba.



Tajuk yang agak menjengkelkan itu menandakan cerita tentang persekolahan.

Baru seminggu habis Final Exam.

Tajuk di atas adalah antara soalan yang keluar untuk B.M

Soalannya macam ni,

Diulit Riang,Disalut Hiba(whathe)

Pernyataan merupakan gaya bahasa yang manakah?
A. Simile
B. Sinkope
C. Metafora
D. Paradoks

Manalah kite tahu,kite pon jawablah D.

Soalan senang,Tapi susah.

Mungkin sebab tak belajar.

Tipu.





Mungkin korang belum tahu yang Im dah masuk asrama V.I

Pengalaman macam biasalah.

First2 rindu rumah(sedih)

Lama2 makin suke duduk asrama.

Tapi Im tak suke sebab

Duduk kat asrama sangat merosakkan sahsiah diri.

Sebab budak asrama agak Low sahsiah diri.
Ayat kawan2 Im.


"wey Imran,dulu ko baik tapi skarang dah GANGSTER"

(p/s : bukannye gangster pukul orang cume dah banyak berubah)



Ni semua sebab budak asrama yang telah mempengaruhi diri Im.



Im duduk asrama ni jadi KetuaBilik(dorm)& KetuaBilikPrep.

Tapi memanglah mama masukkan Im kat asrama sebab nak Im ada sikap

LEADERSHIP.

Walaupun warden garang macam singa

Menjerit kat telinga orang,Merotan sini sana.

Terpaksalah layan,padahal bukan salah kite.



Oh pasal ayat "Tipu"(di atas) yang agak tiba2 itu bermaksud

Tipulah kalau Im kata Im tak study padahal Im duduk asrama lebih belajar.

Sebab compete ngan budak paling pandai kat asrama.

Tu jelah Im yang Im nak ceritakan.

18 comments:

mamaleen said...

duduk asrama pun ok apa...
bleh berdikari..

epulafea said...

asyik tengok tajuk yang sama, tapi bila klik huh tak ada pun.

sedikit kecewa di sini ya.

sekarang tidak lagi.

chapaticokelat^^ said...

Im , HWAITING !! ^^,

dobot said...

Apa apa pun, Im dah buat yang terbaik kan? All the best dek :)

Farah said...

kalau budak asrama low sahsiah,
Im janganlah jadi macam diorang.jangan ikut kawan-kawan yang low sahsiah tu. Sebenarnya duduk asrama tu bagus sebab bila kita dah habis belajar baru kita tahu yang asrama banyak mengajarkan berbanding student lain yang tinggal di rumah. because experience is the best teacher.

Daria said...

hi im...interesting story....

i m the one yang tak pernah duduk asrama masa skolah rendah or mengengah...masa kat university je dok 'asrama'.....

alangkah cemburu bila kawan2 crita life dorang masa skolah menengah di asrama....

one day, u'll find asrama is the best place to remember...

good luck ;)

p/s: sis daria link Monster Jambu yer....

siti said...

diulit riang, disalut hiba...
ayat jenis paradoks kan sbb ayat tu opposite meaning..
cth lain : minum teh panas boleh sejukkan badan.. (opposite sbb teh panas tp sejukkan badan)

Semarak Api said...

Duk asrama sbnrnye ble dsiplin dri im..bsuh bju sndri..bgun pg xde mama nk kjutkn dah..ble solat jemaah rmai2..amik yg baek2.yg ngatif tu jdkn cbrn tuk jdkn kite lbh kuat..

Eyriqazz said...

tahniah hafiz dapat 5A dalam peperiksaan...keep it up ya...perjalanan masih jauh di hadapan...

Who The Hell is Hanis Zalikha

Owners of Monster Jambu said...

mamaleen : betulbetulbetul.

chapaticokelat^^ : ape HWAITING?

dobot : yup.

farah : bukannye im x cuba utk
mengelak tapi memang benda nie sgt influential so mmg susah but im akan try my best.

Daria : hope so.coz tat's wat they
said.

-Imran-

Owners of Monster Jambu said...

siti : and tq for d answer.sep skit.

Semarak Api : yup.

cik Im said...

hohoho~
best la dok asrama.
'gengster' dok asrama ngan 'gengster' bkn dk asrama lain.
dk asrama ni still terbendung lg.
im kt skolah mmg xnmpk, but when u graduate u will see this. :)

Qish Qistina said...

Im form 1 eh? Vi ke? Ramai tk buli ni? Kakak tahu sbb senior senior sana semua kawan kakak. Satu je, Im jangan masuk band okay? Mmg silap besar kalau masuk sbb nnt asyik busy dgn band je. :)

Qish Qistina said...

Oh, Im masuk VI eh? Kena buli tk? Kakak kenal ramai senior Im. Satu je Im, jangan masuk band okay? Sbb kalau Im dah masuk nk belajar pun susah asyik busy dgn band je. Anyways, enjoy your high school life alright? Assalamualaikum :)

Sarah Mustaza said...

InsyaAllah, Im selalu2 lah doa mintak Allah lindungi Im dari pengaruh yang tak baik. Allah is always there for you :). Maybe pengalaman hidup kat asrama ni akan menjadikan Im manusia yang lebih matang dan bijak pada masa hadapan. Perancangan Allah kan? Setiap perkara ada hikmahnya. All the best~

n. zfrh said...

hehh, besh o dok ostel...mbe im x asa lagi skg ni..tp bla dah tggl nnt, rindu gla weyhh..rindu knangan2 kt ostl..asanya mcm sume skul bdak ostel dy low sket sahsiah, tp ahh, biasalah kan..zaman skola, suma nakal.. =B

fairuzhani said...

hahahaa.best ke duk asrama? xmo2. xsuke.. :P

Susu said...

Rasanya jawapannya C kot. Hehehe. Akak lagilah tak pernah belajar sastera. Dulu, SPM Bahasa melayu, mana ada KOMSAS. Anyway, bila Im kata budak asrama low sahsiah, akak rasa 80% correct. Im jangan termasuk yang 80% tu. Masuk yang 30%. tak boleh masuk 20%. nanti jadi skema gile.