Tuesday, October 19, 2010

Childhood Stories (part 1)

Keknis & us.


Abang & Baim.

Hampir semua orang dalam dunia ni, zaman kanak-kanak mesti best. Hafiiz dulu masa kecik-kecik pon best gilak. Rindu sangat2. Kalau pagi-pagi, nak main ke apa ke, pergi kat satu kabinet ni, panjang sangat. Belakang kabinet tu ada banyak mainan. Mainan-mainan tu terselit sebab kabinet tu sandar ke dinding. So kena korek pandai2. Lepas main letak balik -.- Lagi satu benda yang paling menyeronokkan, game-game yang keknis buat. Game-game besh. Tapi nama satu je ingat. Bandar Halloween.





GAME 1

Setiap tahun masa puasa, kitorang dress up macam hantu, and then beratur nak masuk bilik keknis sorang demi sorang. Masa kat dalam, keknis tutup lampu, pasang lagu stove mainan yang bunyi macam lagu hantu mane ntah, pastu takutkan. Kalau takut dapat gula-gula. Kalau nangis dapat keropok. Kalau tak takut tak dapat apape. Tapi wajib takut atau nangis.




GAME2

Tak ingat sangat, tapi game ni pernah main sekali je. Masa tu pagi, main sampai petang. Kalau tak silap, nama game tu bandar-bandar. Semua orang (Hafiiz, Baim & Abang) jual barang lain2 jenis pastu keknis jadi customer. Tataulah kenapa best sangat. Hafiiz jual VCD, CD, DVD. Pastu ada TV kat kedai Hafiiz. Masa tu paling ingat, tengah pasang Barney ataupun Bananas In Pyjamas. Kedai Hafiiz paling best kot. Abang punya, restoran. Jual biskut tabur gula je. Tu je la menu yang Hafiiz ingat. Kalau tak silap ada roti kot. Baim punya paling sedih, jual tudung, kain2, guna drawer je.




GAME 3

Game ni, taktau apa tujuan dia, tak best pon, tapi best sebab menakutkan je. Keknis pasang cerita hantu maharaja cina dekat depan katil bilik mama. Pastu ambik banyak selimut, comforter, bantal. Guna untuk buat path nak pergi kat perigi depan TV. Perigi tu guna bakul baju. Dalam game tu, kitorang duduk dekat katil sebagai rumah. Pastu bila cerita kat TV tu keluar part hantu, sorang kene pergi kat perigi tu ambik air. Like whattha??? Dahlah kat tepi TV tu ada kabinet panjang yang dijadikan kubur. Dalam drawer kabinet tu, ada doll keknis yang sama tinggi ngan Hafiiz. Doll tu senyum. Ok dahlah mesti kene dua orang. Masa tu takde lampu, ada lampu TV je. Yang geramnya, keknis takyah pergi pon -.-




GAME 4

Baim ngan abang paling tak suka game ni sebab diorang kata tak fair. Kitorang bertiga (Abang, Baim & Hafiiz) masing-masing dapat rumah sendiri. Hafiiz duduk bawah meja makeup. Baim duduk kat couple sofa tapi half je. Kalau tersentuh yang half lagi satu, dikira luar rumah. Abang pulak duduk dalam meja yang diterbalikkan. Diorang kata tak fair sebab Hafiiz punya rumah paling besar. Haih. Takdelah besar. Rasanya sama saiz ngan Abang punya. Cuba bayangkan, bawah meja makeup dan bawah meja makan tapi kecik sikit je. Mana lebih kecik? Pelik oh diorang. Ok. Tujuan dapat rumah supaya Keknis (hantu) tak takutkan. Kalau luar rumah, keknis takutkan. Keknis jadi hantu, pakai bedak ngan kain putih. Pastu kat setiap rumah, ada nama Allah s.w.t. kat dinding rumah. Lagi satu, diorang kata tak fair sebab keknis baik dengan Hafiiz, tak takutkan Hafiiz (hehe tu betul lah). Setiap kali keknis visit Hafiiz keknis bagi kuih bangkit. Paling tak lupa, masa tu Baim ngan Abang nak pegi toilet. Keknis bagi 1 minit je. Masa tu abang dah habis so abang dah balik rumah, Hafiiz tak pegi toilet, Hafiiz makan kuih bangkit :P Tapi baim masih kat toilet. Pastu keknis kira sampai sepuluh, Baim terus lari masuk rumah Baim, tak pakai seluar.



Banyak lagi game, tapi dah penat dah tangan nak type. Tunggu part 2 ye!

20 comments:

Owners of Monster Jambu said...
This comment has been removed by the author.
Hanis Zalikha said...

Yang Game 4 tuh, memang ah, takkan nak takutkan Hafiiz. Hafiiz kalau nangis havoc gila, nanti mama tak bagi main dah, semua kena duduk diam2.


Nostalgia, Hafiiz ingat lagi semua :') I love you little ones!

Melati said...

miahahahaaaha, seyes lawakkk sangat hafiiz!!
akak suka game 1 & game 4, jual beli barang, jual tudung letak dlm drawer, heheeehe comel2, keknis beli tudung tu ke?
& Keknis slalu main jadi hantu2 ke? comelllaaa u all! =)))

Adeeya said...

Comel gila :) how old you guys eh now?

wiwita said...

wakakkakakak... keh! keh! kelaka la kamu

Nur -al- Ain said...

hahaaa..pelik2 la game korang ni..ahahha

ieja said...

comel gila lah korang. :)

ieja said...

comel gilaaaaaa lah korang.

farahh said...

hahaha. tapi kenapa semua game mesti keknis yang reka reka?? comelllll gila! ;D



;)

tuan din said...

game 3 knape keknis tak kena g perigi?? gila tak fair... hahah

eesyaheera said...

Keknis baik ngan adik2. comel je semua. Kekna tak main ke?

maPieCeoFarT said...

haha... so cute! alisya tak join eh semua game2 ni...? ke, sebab dia belum ada lagi? =D

masmalek said...

sweet!kreatif betul keknis mereka game ye.:)

dobot said...

Hihi. Comel
:D

-atiQah- said...

keknis mmg suka game2 hantu eh..hehehe..

Ribbon Clown said...

Almost seme game keknis jadik hantu haha

cikgu siti hazreen said...

haha..mainan budak-budak penuh dengan imaginasi ^_^

cikgu siti hazreen said...

haha..mainan budak-budak penuh dengan imaginasi ^_^

hani syahida said...

hehe..kreatif

Syazana Aziz said...

hahaha siyes lawak game uols.. nasib baek x de game masak2. pastu ade tukang masak, waiter dengan customer. hahaha